Citeste blogosfera portocalie

marți, 15 ianuarie 2008

Monica Iacob-Ridzi propune un program european de tip Work and Travel


Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi (PD-L, PPE-DE) a propus astazi Comisiei Europene lansarea unui program pentru studenti, prin care acestia sa poata obtine locuri de munca în toate statele membre ale UE.
"În 2007, peste 7000 de studenti români au plecat în Statele Unite ale Americii prin programul Work and Travel. Ei au contribuit la Produsul Intern Brut al tarii noastre cu peste 35 de milioane de dolari. Trebuie sa le oferim acestor tineri sansa de a obtine un loc de munca în orice tara din Europa printr-un program similar care sa acopere toti pasii, de la obtinerea permiselor necesare în statele care au impus perioade tranzitorii de acces pe piata muncii, pâna la gasirea efectiva a unui loc de munca " afirma europarlamentarul român.
Ideea unui program Work and Travel european poate fi pusa în practica printr-un proiect pilot al Uniunii Europene. Proiectele pilot pot fi lansate de Comisie sau de Parlamentul European în cadrul procedurii bugetare a UE. Monica Iacob-Ridzi îsi propune sa înainteze un amendament la bugetul UE prin care sa creeze linia bugetara pentru finantarea costurilor unui astfel de program."În conditiile în care discutam tot mai mult despre o strategie europeana pentru mobilitatea muncii, consider ca instituirea la nivel european a unui astfel de program pentru tinerii europeni este esentiala. Economia europeana ar avea numai de câstigat de pe urma mobilitatii crescute a fortei de munca" a explicat Monica Iacob-Ridzi în interpelarea pe care a adresat-o Comisiei Europene.La nivelul Uniunii Europene exista deja o serie de initiative destinate mobilitatii fortei de munca, cum este reteaua EURES, în cadrul careia sunt publicate locurile de munca disponibile în tarile UE. Ceea ce lipseste însa în viziunea europarlamentarului român este un pachet complet destinat tinerilor si coordonarea între diversele programe de acest tip, adoptate de tari ca Franta si Marea Britanie. Un program european de tip Work and Travel ar asigura aceasta coordonare si ar facilita mobilitatea tinerilor în spatiul Uniunii Europene. Work and Travel este un program de schimb intercultural reglementat de guvernul SUA, administrat de sectia de Probleme Educationale si Culturale a Departamentului de Stat SUA, care permite studentilor si absolventilor de facultate sa lucreze pe o perioada determinata pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Biroul de presa al PD-L