Citeste blogosfera portocalie

luni, 16 iunie 2008

De ce a pierdut Vasile Blaga

Sorin Oprescu a castigat datorita "unui vot emotional", spune sociologul Mircea Kivu, argumentand ca doctorul a reusit sa-i convinga pe bucuresteni ca este un politician antisistem, culegand mai multe simpatii fiindca a avut un discurs "mai relaxat si mai spumos".
In schimb, Vasile Blaga a pierdut fiindca a renuntat in campania dintre cele doua tururi la "conceptul de candidat tehnician, preluand un mesaj politic dezavantajos". Renuntand la "avantajul tehnicianului", Vasile Blaga a cazut usor in plasa contracandidatului sau, explica Mircea Kivu: "Staff-ul PD-L a mutat discutia imediat dupa primul tur spre zona politica, asociindu-l pe Oprescu cu Iliescu, cel care a adus minerii, dar asta nu era tema lui Blaga, mai ales ca el nu venea din Piata Universitatii".
Strategii lui Blaga "l-au sacrificat" practic pe acesta dupa ce "i-au bagat pe gat mineriadele lui Iliescu", incercand sa-i transforme campania electorala intr-una politica. (articol integral)
sursa: romanialibera.ro
Electoratul s-a dovedit imun la marile teme ( campaniile manipulatoare au dat rezultate) care trezeau pina acum spiritele: coruptie, comunism-Iliescu, mineriade, restauratie. Acesta este unul dintre motivele pentru care votul politic negativ nu a mai functionat, iar cel personalizat impotriva lui Oprescu nu a fost suficient. Desigur, aici e vorba si de lipsa de atractie a lui Blaga, de incapacitatea lui a transmite mesaje si emotie, de a convinge. Mai e vorba si de o campanie destul de slaba, lipsita de idei si de viziune, care ar fi trebuit sa suplineasca minusul de charisma a lui Blaga. Ceea ce este insa cu adevarat important in momentul de fata este consecinta politica a votului. PSD-ul in forma sa cea mai retrograda si corupta, reprezentata de Iliescu si Nastase, revine in forta pe scena si prinde aripi pentru alegerile parlamentare. (articol integral)