Citeste blogosfera portocalie

vineri, 10 octombrie 2008

Cui ii este frica de voturile tinerilor?

O prevedere in legea electorala ingradeste dreptul studentilor de a-si exprima optiunile in privinta votului. In legea electorala 67 din anul 2004, la articolul trei, se arata ca dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul.

Altfel spus, la sute de mii de studenti din tara asta li se ia dreptul de a vota acolo unde isi desfasoara activitatea si in foarte multe cazuri unde urmeaza sa se si stabileasca la sfarsitul studiilor. Sa luam un student de anul 1 sau 2 care in urmatorii cel putin 2-3 ani (adica aproape cat un mandat) urmeaza sa-si petreaca in respectivul oras 9 luni din 12. Dar sa ne referim la studentii mai mari plecati de acasa de 3-4 ani. Cand au avut acestia timp sa se puna la curent cu activitatea politica din localitatea de resedinta? Cat interes vor starni alegerile acestor tineri?

In ticalosia sa un lider local PNL, considera actuala forma a legii drept una legitima. ,,Zeci de mii de studenti au pus piciorul in Cluj pentru prima data zilele trecute. Ei nu sint la curent cu viata politica din Cluj, nu au avut timpul fizic pentru a-si forma o imagine clara despre orasul nostru. General vorbind insa, nu le ingradeste nimeni dreptul la vot. Pot merge acasa, in localitatile de domiciliu si sa isi exprime opinia. Alegerile vor fi duminica, in apropierea datei de 1 Decembrie, Ziua Nationala, cind multi dintre ei aleg sa isi viziteze parintii“, spune deputatul Horea Uioreanu (PNL), potrivit publicatiei monitorul de cluj.

Alta ticalosie a actualei coalitii PNL - PSD- UDMR , care organizaaza alegerile dupa bunul plac, este insasi data de desfasurare. Intre 29 noiembrie si 3 decembrie romanii sunt liberi. Cine sta acasa? Majoritatea merg ori la tara asa cum e la romani, mai taie un porc, isi mai ia vinul pentru sarbatori, sau se relaxeaza pentru cateva zile departe de casa. Cine se intoarce acasa pentru 5 minute in care voteaza?

O astfel de abordare a acestor minti bolnave invita populatia la neimplicare civica. Este normal deoarece aceasta neimplicare ii favorizeaza. Absenteismul favorizeaza partidele mici cu nucleu dur stabil si partidele a caror electorat este obisnuit sa mearga la vot din vremuri apuse, adica cei din mediul rural si pensionarii. Al cui electorat este oare? Se doreste cu adevarat schimbarea?
Votul din 30 noiembrie este pentru viitor si trebuie sa apartina in primul rand tinerilor, cei care trebuie sa decida ce viitor doresc. Dar acesti tineri sunt trimisi sute de kilometri pentru 5 minute de votare. Este o clara lipsa de respect fata de acesti tineri, care vin, studiaza si traiesc, unii chiar patru ani de zile in orasele universitare. Si de ce? PENTRU CA LE ESTE FRICA DE VOTUL TINERILOR.

Mesajul politicienilor puterii este asadar urmatorul: Nu mergeti la vot, avem noi electoratul care sa voteze pentru voi. Un electorat indoctrinat, conservator, sau deschis la plicul cu bani. Parlamentarii de azi si electoratul pe care il pot controla va decide viitorul. Pentru inca 4 ani, cel putin.

Alin Baciu