Citeste blogosfera portocalie

marți, 22 iulie 2008

Uninominal...să ne lămurim

Va fi sa nu va fi, aceasta este întrebarea. Desigur, ne punem întrebarea zilele aceastea cu gândul la votul pentru parlamentare. Va fi uninominal sau nu va fi? Vor fi alegerile în toamna aceasta sau nu vor fi? Urmărind declaraţiile politicienilor din ultima perioadă ne putem lămuri... sau nu.
Eu vă propun să ne lămurim cât putem, cu ajutorul lui Ovidiu în legătură cu acest sistem de vot uninominal sau ce a mai rămas din el.

Uninominal
Asta e un articol de recuperare. E subiect mai vechi, ras-dezbatut. In 7 martie 2008 am facut simularea asta, pornind de la rezultatele de la europarlamentare pe Cluj, cu colegii improvizate dar perfect veridice. Nu pricep ce e asa mare dezbatere, agitatie si lupta politica pe colegii. Unii trag ca nebunii sa le faca cum vor ei, altii se scandalizeaza ca sunt 'manarite'. Ideea e ca indiferent cum se traseaza colegiile tot atatea mandate iau partidele. Sau cel putin colegiile nu au influenta directa. Argument: numarul de mandate este proportional! Prin urmare nu conteaza cum ai trasat colegiile, daca ai 30% din voturi iei 30% din mandate. Poti sa castigi toate colegiile si tot 30% iei. La fel cum poti sa nu castigi niciunul si tot 30% iei. Evident, teoretic poti depasi bariera asta castigand mai mult de 30% din colegii cu peste 50% pe colegiu. Ceea ce e insa extrem de improbabil sa se intample vreodata. (articol integral)