Citeste blogosfera portocalie

vineri, 7 noiembrie 2008

Colegiu? Ce fel de Colegiu?

Am încercat să fac un studiu ad-hoc şi să vad cât de bine ştie lumea că se va vota în Colegii, că avem vot uninominal, că au un candidat din partea fiecarui partid în colegiu din care fac parte, că fac parte dintr-un colegiu.
Am întrebat 10 cunoştiinţe care n-au absolut nici o legătură cu politica, muncesc de dimineaţa până seara, nu au timp nici să se lovească de standurile de informare ale partidelor şi nici să se uite la stiri. Culmea că toţi mi-au zis că merg la vot dar au făcut ochii mari când le-am spus cuvântul ,,colegiu uninominal". Doar 3 din 10 auziseră ceva dar n-aveau prea multe idei despre ce înseamnă, decât că merg la vot şi votează tot cu partidul ....X, să zicem.
Nu mi-am propus să-i dau lectii domnului Lăzăroiu sau Dâncu cu studiul meu, dar nu cred că rezultatul e departe de adevar. 70% din cei care nu urmăresc politica fiind prea prinşi cu munca nu au idee ce se întâmplă cu sistemul de vot. Cetăţeni conştiincioşi în ziua alegerilor merg să voteze, poate din curiozitate se informează şi pe cine votează, dar în principiu merg să voteze tot partidul. Cât despre sistemul de vot ...
Nu sunt nişte ignoranţi, sunt pur şi simplu nişte oameni foarte ocupaţi cu munca lor dar care culmea ţin la calitatea de cetăţeni şi votează.
Credeţi că exagerez cu exemplul meu?
Nu pentru aceşti cetăţeni, dar pentru cei care au timp să se informeze mai mult, iată mai jos încă o modalitate de informare privind VOTAREA. Aplicaţie care se găseşte pe http://www.thinkopolis.eu/, unul din site-urile cele mai complete privind alegerile.
Promovaţi această aplicaţie!
Alin Baciu