Citeste blogosfera portocalie

luni, 5 mai 2008

OTPD-L Bistriţa i-a scos pe tineri la film

Merită remarcată o acţiune interesantă şi de succes realizată de tinerii PDL din Bistriţa
Tineretul Democrat Liberal din Bistrita i-a invitat in aceasta seara pe bistriteni la Cinematograful Dacia. Membrii organizatiei au impartit 500 de invitatii pe baza carora tinerii puteau fi prezenti in aceasta seara, incepand cu ora 19.00 la film. ... "Nu este o actiune cu caracter pur electoral. Noi vrem sa fie un obicei, deja suntem la a doua tentativa de a aduce tinerii in cinematograf. Am avut o proiectie inainte de Paste, care s-a bucurat de un real succes. Acum ca e campanie si vrem sa fim foarte vizibili o sa repetam actiunea in fiecare duminica, urmand ca dupa aceea sa o facem o data pe luna." a declarat presedintele Organizatiei de Tineret a PD-L Bistrita, Gabriel Cordovan, pentru citynews. (articol complet)

Sursa: citynews.ro

Pentru ce votez?

OTPDL Cluj a lansat un proiect de informare şi implicare civică ,,Tineri in comunitate" care îsi propune mobilizarea tinerilor in vederea implicarii civice.
Principala acţiune din acest moment este informarea tinerilor in legatura cu votul mobilizarea acestora la vot.
S-au creat mai multe canale de discuţii prin care dorim să transmitem mesajul si să intram in dialog cu tinerii.
Asteptăm aici pe FORUM şi ideile voastre despre cum am putea mobiliza tinerii dar si motive pentru care trebuie să ne mobilizam la vot.

Despre proiect puteţi citi şi puteţi discuta pe:

blogul echipei de imagine
Forumurile OTPDL Cluj şi site Radu Moisin
Vă puteţi înscrie in Grupul Tânăr în comunitate- pentru cine votez de pe inpolitics.ro

OTPD-L Cluj vă invită pe Platforma: Dezbate on-Line pentru a dezbate şi a vă exprima ideile şi opiniile.

Tinerii în comunitate


Tinerii trebuie să ştie că au un cuvânt greu de spus şi că sunt o putere în societate. Noi, tinerii, ar trebui să ripostăm prin votul nostru, însă se întâmplă exact invers, tinerii nu participă la alegeri.
Lipsa participării la procesul de alegere a factorilor de decizie din stat sau în comunitate va afecta direct viata tinerei generatii, care va continua să rămână debusolată.
Trebuie ca tinerilor să le pese de politică. Dar pentru asta tinerii mai întâi trebuie să stie pentru ce votează, pentru ce se implică.
Se poate constata:
- o participarea civică şi politică redusă a tinerilor;
- scăderea încrederii în instituţiile statului, percepţie negativă asupra clasei politice;
- o satisfacţie redusă faţă de viaţa politică;
- interes scăzut pentru asumarea responsabilităţilor;
- scăderea evidentă a dorinţei de participare civică în raport cu creşterea preocupărilor pentru activităţi statice, tabagism, alcoolism şi alte aspecte negative în modul de viaţă al tinerilor.

Absenteismul civic poate fi un factor de risc major ce poate destabiliza ordinea politică democratică.România este membră a Uniunii Europene, integrarea însă va dura mai mult. Motorul acestei integrări trebuie să fie tinerii. În acest proces fiecare tânar contează. De atitudinea civică pe care o vor avea tinerii va depinde rapiditatea integrării.Miza este cu atât mai mare în cazul României cu cât suntem cetăţeni europeni

Pentru mulţi tineri, participarea nu înseamnă doar angajarea la nivel instituţional, ci exprimă o filosofie de viaţă şi o atitudine faţă de muncă, pregătire, cămin, divertisment şi relaţii sociale centrate pe dreptate, libertate, toleranţă şi solidaritate, toate fiind vitale pentru o societate în care fiecare persoană este responsabilă şi actor activ al schimbării sociale

Abordând tema implicării civice a tinerilor, potrivit contextului de mai sus, campania electorală ar putea pune în evidenţă interesul manifestat de tinerii din partidele politice şi nu numai în ce priveste atât perspectivele integrării ca şi cetăţeni ai U.E. cât şi nevoia creşterii nivelului de cultură civică şi politică în rândul tinerilor. Prin acestă atitudine constructivă la care ar trebui să se alăture societatea civilă şi oricare tânăr căruia îi pasă, trebuie să se înlăture pasivitatea, să se susţină luarea de atitudine, omul activ şi implicat. Acţiunile, opiniile în acest sens, trebuie să pună în evidenţă faptul că implicarea înseamnă putere, puterea de a decide tu în comunitatea ta.
Viata socială reprezintă un aspect foarte important al tinerilor, care astfel învaţă cum să relaţioneze în comunitate, dovedindu-si totodată şi capacitatea de a influenţa şi a decide ceea ce se întâmpla în jurul lor. O viaţă socială activă presupune a cunoaşte aspectele acesteia, la momentul actual şi decizia de a te implica.

Altfel spus, interesul public în acest moment este integrarea României în cadrul valorilor europene, adică modernizarea. Aceasta se poate face numai printr-o schimbare de mentalitate şi atitudine, care trebuie să vină de la tineri. Tinerii sunt singurii capabili să modernizeze ţara, să forţeze trecerea de la sistemul de valori clientelar la un sistem care se bazează pe merite. Trebuie să facem odată pasul de la cultura ascultării la cultura dialogului. Şansa este implicarea tinerilor în comunitate.

Articolul face parte dintr-o campanie lansată pe www.inpolitics.ro,
Deveniţi membrii ai grupului de discuţie ,,Tânăr în comunitate"

articol pe inpolitics.ro

Alin Baciu
Echipa de Imagine