Citeste blogosfera portocalie

miercuri, 12 martie 2008

Cum politicim pe internet

Pe acest blog încerc să prezint atât situaţia în care este PD-L online, cât şi opinii despre politica online şi mai ales modul în care avem ce învăţa de la cei mai buni în acest domeniu iar în acest sens merită să urmărim campanie electorală din SUA.
Oare de ce e important să dezvoltăm campaniile politice pe internet? De ce să ocupăm un câmp atât de mare, cu tot mai mulţi utilizatori, şi culmea, cei mai mulţi sunt cei are sunt dezamagiţi de politică şi nu mai merg la vot. Pe aceştia, nu-i găsim nici în pieţe publice, nici în pieţe agroalimentare sau târguri, nici toată zile prin centrul oraşului. Vorbim de tineri care zilnic îşi iau informaţia de pe internet şi nu din presa de pe tarabe, care nu au timp să stea să privească la emisiuni politice. Vorbim de oameni implicaţi în afaceri, sau oameni care în munca lor de zi cu zi utilizează calculatorul. Aceştia au început să comunice prin email sau messenger, să citească presă online , să caute informaţii online şi să facă cumparături online. Trebuie să ajungem şi cu politica la ei.
Poate politica să fie cu adevărat eficientă pe Internet?
,,(...) Cele mai multe domenii s-au mutat de mult pe Internet şi toate au descoperit noile posibilităţi ale webului. Însă netul nu era pentru toţi. Politica mai avea unele reticenţe. De ce să se mai complice cu Internetul când viaţa reală era şi aşa prea complicată? O dată cu apariţia conceptului de „web 2.0", nici măcar politica nu a scăpat. (...) Cuvintele de până acum pot să nu aibă nici un efect dacă nu sunt subliniate de nişte exemple.
America, o ţară cu un sistem politic mai stabil decât oricare altul, unde totul e prevăzut şi totul merge fără greşeală, chiar şi atunci când scandalurile sugrumă ordinea de zi, a simţit viitorul şi a dat „undă verde" politicii on-line. Nu ca un apendice nefolositor, ci ca o parte integrantă a sistemului, o divizie vitală. Blogurile politicienilor, site-urile de campanie, paginile comentatorilor profesionişti, dar şi ale celor amatori, toate acum funcţionează legate între ele, şi conectate la panoul central al politicului washingtonian.
Barack Obama, noua vedetă a Partidului Democrat are un site personalizabil, cu nelipsitul blog, clipuri video şi alte diverse gadgeturi.

Anul 2007 a însemnat pentru Franţa alegeri şi alegeri înseamnă politică online. Deşi nu acesta e începutul, anul electoral a însemnat revoluţia în materie. Cei doi candidati redutabili in cursa pentru Palatul Elysee, Segolene Royal şi Nicholas Sarkozy s-au folosit de site-urile lor la fel de mult ca şi pe drumurile prin ţară, şi au blogul la loc de cinste. "(articol integral pe inpolitics.ro)

Aşadar, calea e deschisă, suntem aşteptaţi.
Alin Baciu