Citeste blogosfera portocalie

miercuri, 5 noiembrie 2008

Barack Obama.com

Obama a câştigat. Nu este nici o surpriză. Am urmărit timp de aproape un an campania sa. Nu vreau sa par un entuziast (pentru ca nici nu sunt) dar pot spune că a avut o campanie care face sa se rescrie manualele de campanie electorală.
Alegerea lui Obama este istorică într-o ţară unde populaţia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot în urmă cu numai jumătate de secol.

Victoria lui Barack Obama e victoria tuturor celor care se interesează acum pe site-urile de ştiri cine a câştigat alegerile în SUA, sau orice text pe internet. Victoria lui Barack Obama a fost posibilă şi datorită voturilor a milioane de tineri ale căror prejudecăţi au fost spulberate odată cu primul contact cu internetul. Deoarece despre asta e vorba în lumea în care trăim acum. Internetul rupe bariere de comunicare şi topeşte resentimente vechi de secole. Da, stiu, calculatorul ne poate instraina de familie, de vecini etc. Calculatorul ne conectează la o lume în care albul şi negrul nu mai sunt nişte noţiuni atât de antagonice ca în urmă cu 20 de ani. Internetul duce informaţia în locuri în care pâna acum 20 de ani era de neimaginat. Internetul a permis apariţia a sute de mii de bloggeri, mulţi dintre ei mai bine informaţi şi mai talentaţi decât o gramadă de ziarişti. Victoria lui Obama e si a lor. A armatei de simpatizanţi care au avut posibilitatea prin intermediul internetului nu numai să se exprime, dar şi să fie ascultaţi, să fie luaţi în seamă, să transmită mesaje , să dezbată. Toate acestea se pot rezuma la un singur lucru DESCHIDEREA. Obama ar fi fost votat şi în China, şi în Rusia, şi de ce nu şi în Iran. Şi acolo sunt tineri care datorită deschiderii spre comunicare oferită de internet (deşi încă la ei posibilităţile de acces sunt reduse) ar fi ales Obama. Altfel spus, preşedintele SUA nu este Barack Obama ci Barack Obama.com



De ce? E chiar atât de bun ca preşedinte? Nu ştiu, dar ştiu că este un bun comunicator, un bun orator şi mai ales a ştiut să-şi TRANSMITĂ MESAJUL. Mesajul său a fost cât se poate de clar şi a prins. ,,I'm asking you to believe. Not just in my ability to bring about real change in Washington...I'm asking you to believe in yours"
Yes, WE can!

Lucrurile sunt atât de simple când ştii să comunici. Avem de învăţat din acest ,,nou manual de campanie" şi cum se face tehnic o campanie, şi cât de important este să comunici, să te deschizi. Unii vor spune, "pai da, dar România nu e America". Desigur, şi asta tocmai pentru că gândim astfel. România poate fi ,,America" dacă ne schimbăm modul de a gândi. E doar o chestiune de mentalitate, de comunicare şi mai ales de VOINŢĂ.


Si un singur cuvânt despre învinsul John McCain. Ultima frază a discursului prin care şi-a acceptat înfrângerea este superbă: Îi urez succes celui care a fost oponentul meu şi de-acum încolo îmi va fi preşedinte.. Asta înseamnă ONOARE

Alin Baciu