Citeste blogosfera portocalie

luni, 11 august 2008

Valuri pe net

gasim pe cotidianul.ro

Politicienii nu fac cine ştie ce valuri pe net. O dovedesc statisticile trafic.ro, care arată că paginile de Internet ale majorităţii politicienilor nu prea au vizitatori. Totuşi, clasamentul nu este lipsit de surprize. Unele chiar spectaculoase.
Elena Udrea e mai vizitată decât Guvernul României. Pagina personală - http://www.elenaudrea.ro/ - a fost accesată în ultimele şapte zile de aproape 4.000 de cititori, clasându-se pe locul 13 în secţiunea Politic a monitorizărilor şi pe locul 1.761 în clasamentul general. În schimb, site-ul instituţiei conduse de premierul Tăriceanu ocupă poziţia 22 în aceeaşi secţiune, cu doar 2.010 cititori. Udrea este însă unul dintre bloggerii cu cele mai multe comentarii. Fostul consilier prezidenţial şi actual secretar-executiv al PD-L înregistrează în medie circa 600 de comentarii/postare, însă, nu de puţine ori, acestea depăşesc mia.

Dacă interesul pentru site-ul Elenei Udrea pare cât de cât mare, în schimb, alţi lideri cu ceva mai multă greutate în partide şi în stat par să fie ocoliţi de internauţi. Spre exemplu, blogul preşedintelui PSD, Mircea Geoană, www.mirceageoana.blogspot.com, a fost vizitat de doar 186 de persoane în ultimele şapte zile, ocupând poziţia 11.912 în topul general al site-urilor .ro, luate în calcul. Ce-i drept, şeful social democrat nu s-a omorât deloc în a posta pe site: în tot anul 2008 a scris doar nouă comentarii, dintre care unele sunt doar anunţuri privind apariţia acestuia la televizor. Următorul politician sonor prezent în clasament este liderul PIN Cozmin Guşă - locul 89 în secţiunea Politică, cu 241 de musafiri în precedentele şapte zile. Site-ul său de campanie - www.cozminprimar.ro – a fost şi el însă dat uitării de titular. Acelaşi abandon şi din partea fostului candidat la primăria Capitalei şi actual ministru al Transporturilor - Ludovic Orban, aflat pe locul 103. Un alt liberal, europarlamentarul Renate Weber se clasează pe poziţia 110, 39 de locuri mai jos fiind colegul acesteia de partid - ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian. Pierdut în spaţiul virtual pare şi site-ul preşedintelui PD-L Emil Boc, tocmai pe locul 174, undeva în apropierea sa aflându-se şi cel al colegului de partid Theodor Stolojan - 89. Doar 31 de persoane s-au deranjat să-i acceseze adresa virtuală în zilele precedente. Ce-i drept, nici baronul PSD de Constanţa Nicuşor Constantinescu nu s-a bucurat de prea mare atenţie - 18 vizitatori. Site-ul Elenei Udrea devansează şi paginile tuturor partidelor monitorizate. Primul dintre acestea, cel al PNL, www.pnl.ro, ocupă locul 21 în secţiunea Politică, fiind urmat pe locul 27 de cel al UDMR - www.rmdsz.ro şi de cel al PSD - http://www.psd.ro/.


Merita remarcata ascensiunea site-ului echipei de imagine ( vezi foto), aflat la un momentdat la doar 3 locuri in spatele site-ului http://www.basescu.ro/, pe locul 38 in acest clasament al site-urilor de institutii publice. ( Adica locul 2 dupa site-ul Elenei Udrea, din ce are online PDL)

mai citim pe cotidianul.ro
Consultanţii britanici ai PNL le-au recomandat candidaţilor, veniţi sâmbată la un curs de campanie, să folosească din plin YouTube.
Pe lângă sfaturi legate de modul de abordare a alegătorilor în cadrul campaniilor “door to door”, liberalii au fost sfătuiţi de britanici să nu arunce banii pe organizarea de concerte în perioada electorală. Motivul invocat de aceştia e simplu: “Cei mai mulţi din public sunt minori şi deci nu votează”, au relatat surse liberale. În schimb, aspiranţilor la un scaun de senator sau deputat li s-a recomandat să utilizeze la maximum Internetul, şi mai ales “YouTube”, şi să creeze în permanenţă evenimente.

Alin Baciu