Citeste blogosfera portocalie

vineri, 14 decembrie 2007

din presa zilei de 14 decembrie


PD-L va avea guvern din umbră şi Institut de Studii şi Politici Populare
Programul politic al PD-L preia foarte multe din ideile strategului PLD, Valeriu Stoica, inclusiv proiectul privind modificarea Constituţiei, lăsând în afară însă interdicţia de colaborare cu PSD.
Programul politic al PD-L prevede că se vor înfiinţa mai multe comisii interne de specialitate care vor elabora programele de guvernare şi de post-aderare, ele fiind echivalentul ministerelor şi comisiilor parlamentare. Structura de care va coordona activitatea "mnisterelor" va fi Consiliul Naţional de Coordonare, care va evalua activitatea acestora periodic. În plus, un Birou de coordonare al comisiilor va stabili structura şi va supraveghea activitatea Institutului de Studii şi Politici Publice, care va pregăti viitorii "miniştri".
Programul politic al PD-L preia foarte multe din ideile strategului PLD, Valeriu Stoica, inclusiv proiectul privind modificarea Constituţiei, pe care liberal-democratul a început să îl promoveze cu câteva luni în urmă. Proiectul prin care se doreşte schimbarea Legii fundamentale, denumit "O nouă Românie", se referă inclusiv la modificarea structurii Parlamentului, prin reducerea la o singură cameră.
"Întrucât România nu este un stat federal sau un stat regionalizat politic (ci doar administrativ), existenţa unui parlament bicameral nu este imperativă. Pentru eficientizarea activităţii parlamentare şi pentru eliminarea sistemului nejustificat de bicameralism egalitar, este preferabilă organizarea unui parlament monocameral", se argumentează în programul politic al PD-L.
O idee despre care nu s-a vorbit până acum ar fi aceea că preşedintele Parlamentului este informat de ministrul Justiţiei cu privire la începerea urmăririi penale, inculparea, trimiterea în judecată, reţinerea, arestarea, percheziţionarea sau condamnarea penală a unui deputat. Valeriu Stoica mai susţine, prin intermediul documentului democrat-liberal, că este necesar un nou echilibru între Parlament şi Guvern. "În acest scop, Partidul Democrat Liberal va susţine o nouă reglementare a instituţiei dizolvării Parlamentului şi a moţiunii de cenzură, precum şi introducerea unei reglementări cu privire la moţiunea de încredere, inexistentă în actuala Constituţie", se mai arată în programul PD-L.
În ceea ce priveşte disciplina de partid, documentul politic al PD-L impune tuturor candidaţilor la funcţiile de conducere, publice sau de partid, să depună la secretariatul general al formaţiunii declaraţii de interese, pentru a preveni înlocuirea agendei politice a partidului cu interesele unor persoane sau grupuri clientelare. O altă prevedere importantă în ceea ce priveşte organizarea internă specifică faptul că programul politic al PDL prevede că orice persoană va putea propune un proiect de rezoluţie politică a partidului.
Cele două capitole ale Programului politic sunt "O nouă Românie" şi un "Un nou partid". Primul se referă la revizuirea Constituţiei, iar cel de-al doilea la reorganizarea partidului, care va pune preţ foarte mare pe punctele de vedere ale filialelor.
Aşa acum a fost deja anunţat, în programul politic nu există o interdicţie de colaborare cu social-democraţii. "Nu avem niciun fel de interdicţie, avem însă un principiu: PDL este partidul dreptei şi, ca urmare, adversarul firesc, natural, este PSD", a declarat duminică Valeriu Stoica, cu ocazia întâlnirii echipelor de negociere ale PD şi PDL.

Niciun comentariu: