Citeste blogosfera portocalie

luni, 16 iunie 2008

De ce a pierdut Vasile Blaga

Sorin Oprescu a castigat datorita "unui vot emotional", spune sociologul Mircea Kivu, argumentand ca doctorul a reusit sa-i convinga pe bucuresteni ca este un politician antisistem, culegand mai multe simpatii fiindca a avut un discurs "mai relaxat si mai spumos".
In schimb, Vasile Blaga a pierdut fiindca a renuntat in campania dintre cele doua tururi la "conceptul de candidat tehnician, preluand un mesaj politic dezavantajos". Renuntand la "avantajul tehnicianului", Vasile Blaga a cazut usor in plasa contracandidatului sau, explica Mircea Kivu: "Staff-ul PD-L a mutat discutia imediat dupa primul tur spre zona politica, asociindu-l pe Oprescu cu Iliescu, cel care a adus minerii, dar asta nu era tema lui Blaga, mai ales ca el nu venea din Piata Universitatii".
Strategii lui Blaga "l-au sacrificat" practic pe acesta dupa ce "i-au bagat pe gat mineriadele lui Iliescu", incercand sa-i transforme campania electorala intr-una politica. (articol integral)
sursa: romanialibera.ro
Electoratul s-a dovedit imun la marile teme ( campaniile manipulatoare au dat rezultate) care trezeau pina acum spiritele: coruptie, comunism-Iliescu, mineriade, restauratie. Acesta este unul dintre motivele pentru care votul politic negativ nu a mai functionat, iar cel personalizat impotriva lui Oprescu nu a fost suficient. Desigur, aici e vorba si de lipsa de atractie a lui Blaga, de incapacitatea lui a transmite mesaje si emotie, de a convinge. Mai e vorba si de o campanie destul de slaba, lipsita de idei si de viziune, care ar fi trebuit sa suplineasca minusul de charisma a lui Blaga. Ceea ce este insa cu adevarat important in momentul de fata este consecinta politica a votului. PSD-ul in forma sa cea mai retrograda si corupta, reprezentata de Iliescu si Nastase, revine in forta pe scena si prinde aripi pentru alegerile parlamentare. (articol integral)

Un comentariu:

1octav spunea...

Analiza lui Mircea Kivu este pertinenta. Strategia de campanie nu se schimba in timpul campaniei... oricat de slaba ar fi, ea are rezultate doar daca ii ramai fidel.
Sunt dezamagit de rezultatul la generale. Sunt dezamagit de participarea electoratului... 25% in sectorul 3?? Rusinee!