Citeste blogosfera portocalie

sâmbătă, 27 septembrie 2008

Asteptam generatia mult asteptata

Spirit civic, cetăţean, implicare, comunitate, interes public, politică, uninominal, unicameral, bicameral, participare la vot, informare, tineri, generaţie aşteptată, sunt cuvinte pe care le aud frecvent, care sună frumos din gura politicienilor sau a societăţii civile, se organizează dezbateri, caravane, se fac site-uri, tinerii din organizaţiile politice de tineret trăiesc cu impresia că fac politică, tinerii din ONG-uri cu impresia că fac educaţie cetăţenească, şi ce vedem?

Un Parlament cu cea mai scăzută cotă de încredere, în care au intrat odată cu alegerile din 2004 mulţi tineri, rezultat al strategiilor electorale ale partidelor prin care se promova mesajul întineririi clasei politice. Am ajuns să avem în jur de 40% parlamentari tineri care, după cum vedem s-au remarcat prin absenţă, prin revistele mondene, făcând circ sau declaraţii spectaculoase doar din dorinţa de-a ieşi în presă. Generaţia aşteptată nu sunt numai ei, cei din politică, sunt şi cei care îi votează, tinerii în care orice societate îşi pune speranţa, cei pentru care unii au impresia că fac educaţie cetăţenească, cei care animaţi de spiritul civic trebuie să dea o faţă modernă României.

Vorbeam, zilele trecute cu un prieten care locuieste in Franta, şi-mi zicea ceva de genu: "dincolo oamenii sunt altfel, încearcă să facă ceva în comun să le fie mai bine tuturor, la noi ideea este ca tu să faci şi eu să profit de ce faci tu, dacă se poate să-ţi iau orice ţi-ar putea ieşi din asta".

Vorbim de generatii. Putem vorbi de o generatie completa, post revolutionara, adica fara scoala si educatia comunista la baza. Aceasta generatie, care a inceput sa-si construiasca un viitor sau urmeaza sa-l construiasca are ceva din amintirile trecutului rosu, amintirile in copilaria comunista, si formara personalitatii intr-o perioada de libertate, de tranzitie rea , de lupta capitalista si mai ales ocazia de a vedea cu ochii modernitatea occidentala. De la aceasta generatie, se asteapta schimbarea. Din pacate impresia mea este ca dupa generatia de sacrificiu a anilor '90 avem de-a face cu o generatie pierduta a anilor 2000. Cineva care nu mai crede in valori fundamentale se spune ca este pierdut. Tinerii nu mai cred in rolul politicii in viata statului, a politicienilor, a institutiilor statului, nu mai cred in justitie, nu mai cred ca aceasta tara poate avea un viitor apropiat frumos.

,,Ideea ca tu să faci şi eu să profit de ce faci tu" au construit-o cei care au adus aceasta generatie in aceasta stare de necredinta prin modul lor d a gandi. Uninominalul care va urma nu va face decat sa perpetueze aceasi specie de politicieni pentru ca 70% din cei prezenti acum in Parlament au avut grija sa-si asigure viitorul politic. Prin urmare la ce sa ne asteptam? Generatia tanara poate inca sa mai faca ceva, sa mai salveze inca 4 ani de stagnare in drumul dorit al modernizarii, o modernizare care nu se poate face numai asfaltand drumuri, construind sali sport sau accesand internetul de acasa. Modernizare inseamna in primul rand mentalitate, care nu poate veni decat de la generatia tanara de azi. O generatie care gandeste altfel.

Avem sau suntem generaţia aşteptată ori mai trebuie să vorbim de ,,aşteptarea” generaţiei mult aşteptate? Răspunsul e în mâinile noastre, în atitudinea noastră. Generaţia celor ce au în jur de 40 de ani acum au ieşit în stradă în 1989 şi au adus democraţia, libertatea. E capabilă generaţia de acum să facă o nouă revoluţie, aceea a mentalităţii şi a modernizării? E nevoie de spirit civic. Stim ce e ăsta?

Alin Baciu

7 comentarii:

Anonim spunea...

Aline , decit o noua revolutie , mai bine se gindeau dragii nostri sefi pedalisti sa faca o cheta (daca sunt asa de zgirciti , individual) si sa puna de o televiziune .. sau macar de un ziar !!!
Asa se cistiga alegerile si puterea politica . restul sunt cuvinte frumoase , care "ne doare" si atit .

p.s. visatorule !! :)

Anonim spunea...

Nu, nu stim. Sint mai multe cauze. Una dintre ele e ca asa ni s-a construit matricea societatii post89: o matrice ingusta, lipsita de viziune si valori. Cea mai mare hiba a societatii noastre e ravasirea valorilor. E apreciat smecherul, nu onestul.Cine incearca sa faca ceva bine e luat de fraier.
Si totusi sperante sint. Am cunoscut diferite organizatii si asociatii obscure care schimba in bine viata din acea comunitate.
O mare vina in lipsa solidaritatii in societate o are presa. Intretin teme si valori false.
Cind si cind, atunci cind e o catastrofa se mai mobilizeaza si pt. binele public. Dar nu e de ajuns. Spiritul altruismului tb intretinut zilnic, altfel, in virtejul cotidianului, ne abandonam egoismului.
Poate nu ar fi rau sa aveti o rubrica dedicata unor tineri care au facut ceva deosebit pt comunitate.De exemplu, tineri voluntari in centrele de plasament sau in scolile de la tara. Sau tinerii care impaduresc muntii.Sint atitea actiuni altruiste de care nu stim...Poate daca le-am afla unii dintre noi s-ar mai trezi din raceala egocentrismului.

Anonim spunea...

Pt Robin.
e foarte buna idea cu tineri care au facut ceva, sa fie pusi in evidenta dar oare nu sunt atatea ONG-uri care pot face asta? Daca o fac eu sunt acuzat ca o fac in scop electoral. Asta e frustrant cand esti in interiorul unei organizatii politice, sa incerci sa faci cevacivic in convingere si sa fii acuzat ca o faci in scop electoral. Avem nevoie de modele, darcrdcaartrbui sa fim noi insine niste modele, chiarsi pentru cei mai in varsta decat noi. Si miscarea civica trebuie dinamizata. Ma intreb cum

Anonim spunea...

Te sfatuiesc sa nu te mai uiti in gura lumii. Stii vorba din batrini, "gura lumii si borta vintului nu poti astupa".Daca faci nu-i bine, daca nu faci iar nu-i bine.
Eu cred ca puteti face destul de multe ca organizatie de tineret a unui partid mare. Incercati sa "teseti" niste legaturi cu asociatii de tineri care au preocupari civice.Nu va feriti sa va suflecati minecile si sa puneti mina si pe lopata daca tb.
In plus, aveti multi primari OK. Le puteti cere si lor o mina de ajutor pt acei tineri.
Asta-i un mod ideal de implicare. Problema e ca civismul implica TIMP, timp pe care nu stiu daca voi il aveti.Oricum, mai intii creati niste punti de legatura cu tineri de genul asta si apoi vedeti cum puteti sa-i ajutati.

tottolino spunea...

Robin Imi place stilul tau...ai dreptate in mare parte ...dar sunt putini cei care inca mai cred in schimbare.....Nu facem altceva decat sa fim complexati si sa ne gandim ca Totul in jurul nostru ne strange si uitam ca doar noi putem schimba....degeaba uneori ne zbatem daca vine unul si ne bate pe umar...cu mesajul "Fratioare mai usor ca nu este bine"(intr-o zeflemea de te ia greata si fura in detrimentul nostru celor "ONESTI")

Insa eu am un princiu si cred ca nu orice lucru este imposibil si poate vreodata toti cei cu o gandire mai normala...ne putem uni fortele si vom incerca sa facem ceva CONCRET......

Anonim spunea...

Tottolino, inseamna ca nu esti in anturajul potrivit daca ai in jurul tau persoane care au mentalitatea de care spui.
Eu am avut ocazia sa cunosc multe persoane care, cu posibilitati reduse,au mutat muntii din loc. Si sa stii ca exista peste tot in tara.
Problema e sa iesim din "cercul nostru strimt" si sa dorim cu adevarat sa ne implicam intr-o problema.Marturisesc rusinata ca nu as face fata unei implicari de genul celor pe care le stiu si le admir, recunosc ca nu pot sa ma smulg din alte placeri ale vietii ca sa-mi dedic timpul altor semeni.Poate cindva.
Dar la sfaturi ma pricep...:))

Anonim spunea...

vä sfätuesc ceva.
luati legätura cu tinerii din CSU si CDU: germania, azi se voteazä, vor fii fericiti sä vä ajute, sant partenerii vostrii in pp.nu vä sfiiti, stiu multi din pd-l bine germana. nu intarziati.
DL POPA VORBESTE O GERMANÄ IONPECABILÄ.si ei pot cere sfaturi ce-i mari din pd-l.