Citeste blogosfera portocalie

luni, 29 septembrie 2008

Se castiga alegerile pe internet?

Se vorbeste si se scrie tot mai mult de campaniile politice online, de impactul, necesitatea sau costurile unor asemenea campanii. Este evident ca muncim, comunicam si ne informam apelan la internet. A devenit la fel ca si telefonul mobil o omponenta e care aproape ca nu ne putem lipsi, sau care ne usureaza existenta. Nu mi-am propus sa scriu espre cat de important este internetul in politica ci sa ma refer la un un eveniment care a avt loc pe 30 septembrie la Bucuresti conferinta Politica 2.0 "Cum se castiga alegerile in era digitala", organizata de realitatea.net si InPolitics.
De retinut ce a spus Phil Noble, presedintele Phil Noble & Associates, si anume ca in prezent, succesul se masoara "in cati oameni intra pe site-ul tau, in cate adrese de e-mail ai, in cati prieteni ai in retelele sociale online, in cate e-mail-uri trimiti, in ce trafic ai".

Dumitru Bortun, presedintele Juriului de Onoare al Asociatiei Romane de Relatii Publice, a avansat o ipoteza si mai indrazneata: "Vom avea acum primul presedinte care va castiga alegerile prin internet, asa cum acum 40 de ani Kennedy a castigat primele alegeri castigate prin televiziune."

Bortun a mai facut o profetie despre era Internetului: "Copiii care acum sunt in clasa a VIII-a sunt viitorii alegatori de maine. De aceea, ei vor fi pregatiti sa preia toate aceste evenimente prin Internet, iar acum alegatorul va fi gasit la el acasa...Candidatii americani la alegerile prezidentiale au reusit sa atraga oamenii din fata computerelor prin jocuri sociale, filmulete si brief-uri de cuvinte publicate pe Internet". mai multe pe realitateatv.net

Alegerile nu se pot castiga pe internet si cine se asteapta sa adune voturi in acest mod va avea deziluzii. In schimb se poate asigura o comunicare eficienta in primul rand pentru mediu intern, membri, militanti , simpatizantii are isi pot imbogati bagajul e argumente in favoarea celui pe care il sustine, si mai poate asigura o deschidere fata presa. Prin internet se comunica nu se face reclama. Deocamata atat la noi. Cine considera ca poate aplica aceeasi strategie de campanie ca si in 2000 sau 2004 iar greseste. In zilele care vor urma vom urmari atent aici cum evolueaza campania online a PD-L.
Astept noutatile online ale PD-L si opiniile voatre despre ce are partidul pe internet.

Alin Baciu

9 comentarii:

Anonim spunea...

poate nu numai, dar au o mare inportantä.
oricum ce-i care vä sustin se pare cä stiu valoarea voasträ.
mult noroc, mai agresivi.

Anonim spunea...

Pai primul lucru care ar tb facut ar fi ca site-ul oficial al PDL sa aiba macar o adresa de mail, daca nu un forum.Si un aspect mai viu. Site-ul OTPDL, dupa opinia mea, e bine facut si atragator,dar cel al "seniorilor" e anost. Uitati-va numai cum e postat programul de guvernare.Cenusiu si cu font-uri mici.

Anonim spunea...

Mai e mult de lucru dar sunt si elemente de apreciat cum ar fi transmiterea live pe internet integral a Scolii de vara a OTPDL.

Anonim spunea...

Nemultumirea mea era legata de site-ul seniorilor.
Site-ul OTPDL e ok, dar ii lipseste "feedback-ul". Sinteti atitia tineri in OTPDL, unde sint? Ar tb sa fie plin de comentarii pro si contra pe aici.Temele abordate de tine/voi sint interesante.

Viq spunea...

Alin,

Am acelasi sentiment ca si Robin : e ca si cum tu ai fi singurul tanar pedelist din virtual. O persoana ce are o sarcina de indeplinit. Punct.

Unde sunt tinerii pedelisti din teritoriu ?
Stiu ca exista site-ul?
Au litere pe tastatura ?
Au pareri intre urechi ?

In "Poiana" sau in "livada portocalie" chiar se discuta, si am parerea ca nici 1% nu-s "inregimentati" politic cu carnet.

Cat despre impactul netului la alegerile de maine, probabil nu va fi determinant. Dar voi trebe sa jucati ca si cum ar fi !!!
Pentru ca asta e maniera care il va face sa fie. Poimnaine.

Si, din cate am auzit, "poimanine" are de gand sa vie.

Anonim spunea...

Poate campania electorala pe net nu e decisiva pt cite voturi vor fi bagate in urna, dar in mod sigur creaza o stare spirit, o atmosfera pro sau contra unui curent politic. Si apoi, mai stii de unde sare iepurele?
Apropo de iepure, :) campania pe net a fostului presedinte PD oare nu a avut nici un impact in 2004?
Eu cred ca multi tineri au fost la vot si datorita acelei campanii.
Deci, se poate.Analistii astia straini poate nu au dreptate intotdeauna. Stii ca noi sintem "originali". :)

Anonim spunea...

Uite o opinie avizata :
http://codexpolitic.us/2008/10/01/alegeri-digitale-gherila-virtualaf/

1octav spunea...

Alin, am fost la conferinta Politica 2.0 si vreau sa spun ca a fost un eveniment foarte bine organizat. Avand in vedere numarul de speakeri, de jurnalisti si de participanti, cred ca asemenea organizatori ar fi utili si la pregatirea evenimentelor PDL. Cum spunea si Viktor Szigetvári, avem nevoie de profesionisti. O platforma de comunicare interna pentru campanie, crearea unei baze de date cu simpatizantii, pentru mobilizarea lor la vot, folosirea hartilor electorale, astea nu sunt lucruri asa greu de implementat. Educarea tinerilor care au intre 18-22 ani (first time voters) precum si a celor care vor fi eligibili sa voteze in alegerile viitoare este un alt subiect de interes. Din pacate simt ca doar aici pot sa discut chestiunile astea... si sunt nemultumit. Eu vreau sa lucrez in campanie, dar nu la impartit pliante, daca intelegi ce vreau sa spun...

Anonim spunea...

Robin, Octav, am infiintat echipa de imagine lanivel national la tineret pentru a face si aceste lucruri. Se fac, e drept incet, feedback-ul e dificil dar se face si progresele se vor vedea in perioada care urmeaza. Avem tineri valorosi in tara carepot lucra la campania online, dovada , vedeti si echipa cu care am lucrat pentru realizarea site-ului national. De azi voi lansa o serie de dezbateri pe forumul otpdl si pe echipa de imagine, si urmeaza mobilizarea. E important sa intre si membrii PDL pe site dar e si mai important sa intre alti tineri.