Citeste blogosfera portocalie

vineri, 14 martie 2008

Uninominal la CJ, e bine, e rau?

Alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de Consilii judeţene va muta miza principală a algerilor locale de la lupta pentru primării, şi în special primăriile reşedinţelor de judeţ la lupta pentru şefia judeţelor. Avantajele sau dezavantajele se vor vedea.

De la 1 iunie, în România va apărea o nouă specie politică: şeful de judeţ ales direct de popor. În prezent există doar baroni locali cu voie de la partid. Prin alegerea lor prin vot uninominal, într-un singur tur vor exista 41 de preşedinţi de judeţe care-şi vor dubla influenţa politico-financiară prin autoritatea electorală cu care i-a învestit poporul. Cei 41 de aleşi ai poporului vor fi adjudecaţi de PDL (între 20- 24 de preşedinţi), PSD (10-16) şi UDMR (5-6). PNL are şanse mici să obţină vreun post. Motivul este simplu. Uninominalul într-un singur tur avantajează partidele care obţin cel mai bun scor pe judeţ. Tocmai pentru că PSD şi PDL sunt lideri în aproape toate judeţele, cu excepţia celor în care maghiarii sunt majoritari, aceste partide au insistat pentru introducerea acestui tip de vot. (articol integral)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Poatedati o mana de ajutor si pt iasi la petitia lansata de candidatul pd-l la primaria iasi aici http://blog.dumitruoprea.ro/salvati-copoul/

Anonim spunea...

Buna ziua.
V-am descoperit blogul pe digitallights.net la categoria Codex Politicus: PD-L si as dori sa imi oferiti o adresa de mail prin care sa va trimit un set de cinci intrebari legate de blogosfera politica romaneasca. Realizez un studiu pe aceasta tema si orice parere imi va fi de folos.
Va multumesc anticipat si astept un raspuns pe adresa de mail: ciuraru_adina@yahoo.com sau adinkra.c@gmail.com