Citeste blogosfera portocalie

luni, 14 aprilie 2008

Bătalia pentru Cluj

Trei victorii pentru Boc, una pentru Nicoară
Potrivit ultimului sondaj de opinie, Emil Boc şi PD-L câştigă în trei locuri: la Primăria Cluj-Napoca, în Consiliul Local Cluj şi majoritatea relativă în cel Judeţean.
Emil Boc, actual primar al municipiului Cluj-Napoca, ar obţine, conform sondajului, 76% din intenţiile de vot ale subiecţilor cercetării sociologice care şi-au manifestat o opţiune de vot. Poziţia secundă, în intenţia de vot, o ocupă candidatul maghiar – 10%.
Partidul condus de Emil Boc ar obţine, conform sursei citate, singur majoritatea în Consiliul Local. Astfel, dintre cei care vor participa la vot şi vor vota, 51% şi-au manifestat intenţia de a vota cu PD-L.
La mare distanţă se află UDMR (15%), PSD (14%) şi PNL (13%)

Conform studiului sociologic citat, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, actualul lider al forului, liberalul Marius Nicoară, ar obţine 40% din voturile clujenilor care şi-au exprimat intenţia de a participa la scrutin şi de a vota.
Dintre aceştia, 25% ar vota pentru candidatul PD-L, Alin Tişe, iar pentru cel social-democrat, Vasile Soporan – 22%.
PD-L ar fi aproape de a obţine majoritatea şi în forul judeţean, 45% dintre cei intervievaţi manifestându-şi această opţiune de vot. Plutonul al II-lea este format din trei formaţiuni politice aflate la opţiuni de vot relativ apropiate: PNL – 17%, UDMR – 15% şi PSD – 13%

sondaj de opinie efectuat, în perioada 5-9 aprilie în Cluj-Napoca.
Sursa : Ziua de cluj

Orice sondaj îşi are rolul său în prejma campaniei sau în campanie. Nu sunt de crezut dar e de reflectat la vederea lor. Desigur, fiecare partid sau candidat are propriul sondaj real. Ce putem constata din sondajul de mai sus?
Un 76% in sondaje pentru Emil Boc (imens deşi posibil), poate avea tendinţa de a adormi simpatizanţii actualului primar şi să spuna ca oricum iese şi nu mai e necesar sa meargă la vot.
La Consiliul Judeţean altă ciudăţenie, cum poate un candidat precum Alin Tişe, un candidat valoros şi foarte credibil printre membrii si simpatizanţii PDL să ia numai jumatate din voturile date PDL.
PNL 13 % la Cluj-Napoca unde nu mai au practic organizaţie şi 17 % pe judeţ unde le-au plecat jumatate din membrii e greu de crezut.
Dar cum cel mai bun sondaj e rezultatul de la urne iata care au fost procentele la europermalentare desi la alegerile locale putem vorbi de alti termeni, totuşi, orientativ:
Cluj-Napoca
PD- 38.8%, UDMR - 15,17% PSD - 11,18%, PNL - 9,7%, PLD - 6,5%, Tokes - 6,8%
Judeţul Cluj
PD - 33,7%, PSD- 15,00%, UDMR - 14%, PNL - 10%, TOKES - 6%, PLD - 4,69%,

Niciun comentariu: