Citeste blogosfera portocalie

vineri, 24 octombrie 2008

O investitie pentru noi, pentru voi, pentru ei

Traian Basescu a aprobat majorarea salariilor pentru profesori

Mi se pare un gest normal şi corect din partea preşedintelui, chiar dacă se vor repezi ai lui Felix şi Patriciu să-i dea în cap şi să transforme acest gest într-unul electoral. Copiii au nevoie de şcoală, şcoala are nevoie de profesori, profesorii pentru a-şi face meseria au nevoie de bani. Nu e normal ca un profesor să câştige cât o vânzatoare de la un magazin de haine şi nici să ajungă profesori cei care au medii de 5 sau 6 în şcoală pentru că cei buni se reorientează spre altceva din cauza că nu se câştigă. SUNT BANI pentru aceasta creştere. NU este enormă, se adaugă 4-5 milioane în plus la fiecare profesor. La câţi bani se cheltuie inutil de la buget e o nimica toată. Şi Guvernul a dovedit că sunt bani prin achiziţiile ministerului de Interne şi nu numai.

Ştim cu toţii cum arată în acest moment sistemul nostru de învăţământ. Ştim cu toţii ce şcoală fac copii de azi. Cunoaştem cu toţii calitatea profesională îndoielnică a multor profesori. Ştim că elitele din facultăţi fug de cariera didactică preferând mai bine una de agent de vânzări. Ne dăm seama că fără o investiţie în paralel într-un elev şansele sale de reuşită sunt slabe. Constatăm că tinerii inteligenţi din mediul rural nu au şansa să aibă parte de profesori pe masură şi ajung să aleagă culesul căpşunilor.

Le ştim pe toate aceastea şi totuşi ne mirăm de ce să se mărească cu 50%. Simplu, pentru ca performanţele profesorilor şi elevilor să crească cu 50%. Pentru ca motivarea profesorilor să crească cu 50%. Pentru ca viitoarele generaţii să beneficieze de o calitate a învăţământului cu 50% mai bună. Pentru ca 50% din elitele din facultăţi să aleagă cariera didactică.

Aşa cum spuneam mai sus, BANI SUNT, în ciuda crizei de la nivel mondial. Apropo de această criză, citeam că parlamentarii din Irlanda au votat reducerea propriilor salarii. De ce nu ar vota şi parlamentarii noştrii reducerea propriilor salarii şi avantaje în favoarea profesorilor ?

Creşterea calităţii învăţământului este o investiţie pentru noi toţi, deoarece calitatea oricărei generaţii porneşte de la nivelu de educaţie primit.

Parlamentarii au votat pentru ei, dar fără să-şi dea seama, au votat pentru noi, pentru voi.

Alin Baciu

Niciun comentariu: